Välkommen till skyddsboden.se

         Jag handlar som

 

Privat Företag

Varselkläder

Varselkläder för krävande miljöer.

Hos Skyddsboden finner du EN ISO 20741 certifierade varselkläder utvecklade för arbete i krävande miljöer. Vi har kläder anpassade för alla årstiders krav och behov.

Dam/Herr

EN ISO 20471 Varselklasser

Egenskaper

Varumärke


Varselklassade kläder

Varselkläder skall användas vid vägarbeten etc.

Reglerna för varselkläder gäller på varje arbetsplats där det finns någon form av trafik, vägar, hamnar, byggplatser, gruvor med mera. Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen skyldighet att tillhandahålla den personliga skyddsutrustning som krävs. Oftast är det arbetsgivaren/uppdragsgivaren som bestämmer vilken EN 471 klass som skall bäras på respektive arbetsplats.

Enligt trafikverkets regler skall personer som utför vägarbete bära varselklädsel som uppfyller EN ISO 20471 klass 3 och ha tydlig CE märkning. Logotyper eller andra icke fluorescerande färgsättningar får inte påverka ytan.

Varselkläder skall användas vid arbete i trafikerad miljö.

Vid förhållanden med dålig sikt; mörker, dis, dimma eller liknande ska varselbyxa med lågt sittande reflex användas. Med varselbyxa menas byxa med långa ben eller shorts som kompletteras med extra reflex runt benet. Byxa och shorts ska uppfylla standarden i EN ISO 20471/EN-471 klass 2. Den extra reflexen ska vara minst 50 mm bred och sitta i höjd med fotlederna.

Viktigt att tänka på angående varselkläder

Det är den samlade riskbedömningen av varje arbetsplats som avgör vilken typ och skyddsnivå av kläder som skall användas.

Tvätt

Varselkläder till skillnad mot andra arbetskläder kan inte tvättas obegränsat antal gånger då varje tvätt sliter på bla reflexernas synbarhet och tygets färgstyrka. EN ISO certifierade varselkläder är märkta med ett piktogram som talar om varselklassen och antal gånger plagget kan tvättas.

Ofodrade

Hos Skyddsboden hittar du ett brett sortiment av varselkläder för årets mildare period. Är det riktigt varma sommardagar fungerar kanske kombination av svala varsel t-shirt och slitstarka varselshorts utmärkt. En kall och blåsig vår- eller höstdag kan man med fördel kombinera en praktisk varselbyxa, en värmande varselfleecejacka eller en tjockare varseltöja med en en vind- och vattentät varseljacka eller en varseljacka i softshell material. Vi samarbetar med Sveriges ledande leverantörer av arbets- och skyddskläder för att du som kund skall kunna känna dig trygg med att kläderna är godkända enligt gällande miljökrav och testade för våra svenska krav på slitstyrka och funktionalitet.

Fodrade

Hos oss hittar du även ett brett urval av vinterfodrade varselkläder. Arbetar du utomhus under riktigt kalla och blåsiga vinterdagar är kombinationen av en rejält vinterfodrad varseljacka och ett par varselbyxor med vinterfoder ett bra val. Våra vinterfodrade varselkläder är av leverantörerna utvecklade och testade för södra Sveriges mildare vintrar till norrlands ibland arktiska miljöer.

Flamhämmande

För arbete i högriskområden har vi varselkläder EN ISO certifierade för skydd mot både hetta, flamma och ljusbåge.

Vind- och vattentäta

Våra vind- och vattentäta varselregnkläder är EN ISO 343 certifierade för skydd mot vattengenomträngning.

Klassificering

Vi har varselkläder för årets alla årstider och de flesta arbetsmiljöerna. Våra varselkläder är certifierade enligt EN ISO 20471 vilket innebär att de är indelade i tre kategorier

 • EN471 Klass 1

Är den klass som ger lägsta skydd. Den totala fluorescerande ytan skall vara minst 0,14 m2 och reflexytan 0,10 m2 . Kläder med varselklass 1 kan användas om man bara har liten kontakt med enstaka fordon och/eller långsam trafik.

Varselkläder varselklass 1

 • EN20471 Klass 2

  Ger ett väsentligt bättre skydd än klass 1, speciellt i dagsljus, skymning och dimma. Den totala fluoresceran-de ytan skall vara minst 0,50 m2 och reflexytan 0,13 m2. Klass 2 är oftast aktuell i exempelvis hamnar, vid järn-vägar, byggarbetsplatser, parkeringsplatser, skallgång, i lastfordon och på andra områden där man inte kräver klass 3.

 • EN20471 Klass 3

Ger maximalt skydd. Den totala fluorescerande ytan skall vara minst 0,80 m2 och reflexytan 0,20m2. Aktuell i närhet av snabb trafik.

Kombinera ihop din totala varselklass:

Genom att kombinera olika varselklasser på över och underdel uppnår du den totala varselklassen:

 • Klass 3 + Klass 2 = Klass 3
 • Klass 3 + Klass 1 = Klass 3
 • Klass 2 + Klass 2 = Klass 3
 • Klass 2 + Klass 1 = Klass 2
 • Klass 1 + Klass 2 = Klass 2
 • Klass 1 + Klass 1 = Klass 1

En överdel i klass 3 kan bäras för sig och man uppnår då kravet på klass 3 oavsett om man bär en underdel utan varselklassificering.

Gemensamma krav

 • Kläderna skall synas väl både dagtid och nattetid.
 • Kläderna skall vara väl synliga från alla håll.
 • Reflexerna skall vara i gott skick och ge maximal reflexion.

Storleken på kläderna får inte ändras manuellt då de därmed inte uppfyller samma yta av fluorescerande material som när plagget blev certifierat av tillverkaren. Jackor och västar skall bäras stängda för att certifieringen skall gälla. Reflexerna får inte vara brutna. Klassificeringen kan också påverkas om man sätter tryck på den fluorescerande ytan.

 

 

För de flesta yrkeskategorier

Hos Skyddsboden hittar du certifierade varselkläder för de flersta yrkeskategorier och arbetsmiljöer.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
Moms visas: