Välkommen till skyddsboden.se

         Jag handlar som

 

Privat Företag

Arbetshandskar

Smidiga arbetshandskar i syntetläder.

Arbetshandskar och skyddshandskar är en viktigt del av den personliga skyddsutrustning för att undvika skador och förenkla arbetet. Hos oss hittar du allt från tunna engångshandskar till kraftiga slag- och skärskyddshandskar.

Egenskaper

Varumärke


Varför är det viktigt att använda arbetshandskar och skyddshandskar?

Arbetshandskar och skyddshandskar är en grundläggande del av personlig skyddsutrustning inom olika arbetsmiljöer och industrier. De spelar en avgörande roll för att skydda händerna från skador, förhindra olyckor och minimera risken för exponering mot farliga ämnen. Nedan presenteras några viktiga skäl till varför det är viktigt att använda arbetshandskar.

Skadeförebyggande

Arbetshandskar är utformade för att skydda händerna mot skärskador, brännskador, repor, och andra fysiska skador som kan uppstå vid hantering av verktyg, maskiner eller material. Genom att använda skyddshandskar minskas risken för skador och därigenom minskas även risken för arbetsrelaterade sjukskrivningar och produktionsstopp.

Skydd mot kemikalier och farliga ämnen

Inom vissa yrken kan exponering för kemikalier och andra farliga ämnen vara en reell risk. Skyddshandskar tillverkade av lämpliga material, såsom nitril eller neopren, kan fungera som ett effektivt skydd mot dessa ämnen genom att förhindra att de kommer i kontakt med huden.

Hygien

Skyddshandskar kan också bidra till att upprätthålla en hög nivå av hygien inom olika arbetsmiljöer, särskilt inom livsmedelsindustrin eller inom sjukvården. Genom att bära handskar minskar risken för att bakterier eller andra smittoämnen sprids via händerna och därigenom minskas risken för kontaminering av produkter eller patienter.

Skydd mot värme och kyla

I vissa arbetsmiljöer kan arbetshandskar även fungera som ett skydd mot extrem kyla eller värme. Genom att bära isolerande eller värmebeständiga handskar kan arbetstagare arbeta mer bekvämt och säkert även under ogynnsamma väderförhållanden.

Ökad produktivitet

Genom att använda arbetshandskar som är utformade för att förbättra grepp och hanterbarhet av verktyg och material kan arbetstagare öka sin produktivitet och effektivitet. Minskat glid och bättre kontroll över arbetet kan leda till snabbare och mer noggrann utförande av arbetsuppgifter.

Arbetshandskar som passar till de flesta yrken.

På Skyddsboden hittar du arbetshandskar och skyddshandskar i ett flertal olika material

Nötläder

Nötläder har en mycket hög slitstyrka och även god motståndskraft mot värme och fukt. Nötläderhandskar är omtyckta där det ställs höga krav på slitstyrkan.

Svinläder

Svinläder har också en hög slitstyrka men passar bäst i torra arbetsmiljöer då svinborsten lämnar naturliga lufthål i arbetshandsken och står då inte emot fukt lika bra som nötläder.

Getskinn

Getskinn är mjukt, smidigt och slitstarkt. Getskinnshandskar är betydligt tunnare än nöt- och svinläder och passar då bra till handskar som ska ge en hög fingertoppskänsla.

Syntetläder

Syntetläder liknar naturläder och har ungefär samma egenskaper.PU (Polyuretan) är laminerad på tunn polyester eller polyamid. Ett mycket tunt och slitstarkt material som ger ett bra grepp och ytan är lätt vätskeavisande.  Materialet har oftast en mönstrad yta som ger ett bättre grepp.

PVC

PVC är ett slitstarkt plastmaterial som ger ett mycket gott grepp i både torra och fuktiga arbetsmiljöer. PVC ger också ett gott skydd mot en rad vattenlösliga kemikalier, men viktigt att tänka på är att PVC endast ger ett begränsat skydd mot organiska lösningsmedel.

Nitril

Nitril är ett mycket slitstarkt gummimaterial som ger bra grepp i torra, fuktiga och oljiga arbetsmiljöer. Nitril släpper också igenom fukt och ånga som gör handsken mycket smidig och bekväm. Nitrilhandskar är även beständiga mot både olja samt en rad lösningsmedel.

Latex

Latex är ett naturligt gummimaterial med mycket hög slitstyrka, vilket ger handsken ett mycket gott grepp i både torra och fuktiga arbetsmiljöer. Latex innehåller även ett naturligt protein. Detta protein kan tyvärr dock orsaka allergiska reaktioner hos känsliga händer.

Neopren/Kloropren

Neopren är det kommersiella namnet för kloropren, som är ett syntetiskt slitstarkt gummimaterial med väldigt goda skyddsegenskaper mot värme. Materialet ger ett bra skydd mot organiskt kolväte, olja, fett samt syror.

Bomull

Bomull är en naturlig och väldigt slitstarkt textilfiber med mycket hög absorbtionsförmåga. Fördelen med bomull är att den inte smälter när den antänds.

Kategorier av handskar

Arbetshandskar kan tilldelas i tre kategorier beroende på hur stora risker det är dina handskar skall skydda mot:

  • Kategori 1- Handskar som används vid låg risk för skada

    • Handskar i denna kategori är för lättare arbete som i trädgården, disk, tvätt eller andra uppgifter där risken är låg för allvarlig skada på dina händer. Dessa arbetshandskar bör ej användas vid tyngre-, heta-, eller arbetsuppgifter där det finns kemikalier.
  • Kategori 3- Handskar som inte klassificeras som kategori 1 eller 3

    • Kategori som används där risken inte klassas som varken låg eller hög. I denna kategori krävs det att arbetshandskarna har testats av ett testinstitut och handskarna skall ha en märkning som visar handskens skyddsfunktion. I denna kategori hittar man handskar som skyddar mot mekaniska risker EN 388.
  • Kategori 3- Handskar som används i farliga miljöer

    • Kategori som används där risken är hög för skada eller där du hanterar t ex kemikalier. Dessa handskar måste testas av ett testinstitut innan de får CE-märkas.

 

Piktogram för EN-ISO klassificering av arbetshandskar

 

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
Moms visas: